L-V : 730 - 2200

S-D : 800 - 2200




Emisiunea „Tinere talente”

Puiu Călinescu spunea mai demult, în „BD la multe și la mare” că „dacă te-ai îmbătat, du-te acas’!” Deci, Germania, te-ai îmbătat, hâș acasă! După cum notează presa de glumițe universală, e a doua oară în ultimul secol când nemții pleacă cu mâțu jilav din Rusia, de data asta din poignet-ul coreenilor. Aceștia din urmă pleacă acasă cu fruntea sus, la fel ca și Costa Rica, echipă mică și aspră, ce a ținut la respect Elveția și a obținut un 2-2 foarte fain.

Dar nu-i bai cu nemții, că Brazilia merge mai departe, după o victorie scurtă și cuprinzătoare cu sârbii, care au ratat vreo două ocazii cât casa poporului. Acolo întâlnește Mexic, o echipă ce a facut ca Suedia să arate chiar bună.

Azi încheiem etapa grupelor cu niște meciuri pasionale, în care Anglia și Belgia se bat care să piardă, Columbia, Senegal și Japonia luptă pentru istorie iar Polonia, Panama și Tunisia se iau la trântă cu onoarea. Aflăm programul final al optimilor și apoi putem dormi liniștiți, ca aseară, știind că vom avea o campioană mondială diferită de acu 4 ani.

Grupa H

Ora 17.00 Senegal – Columbia, Volgograd

Senegal este ultima redută a celui mai călduros continent, dacă îi scoatem de la numărătoare pei cei 12 jucători din lotul Franței cu cetățenie africană. Dacă nu merg în optimi va fi ceva special, pentru că din 1982 nu s-a mai întâmplat ca toate reprezentantele Africii să fie eliminate încă din grupe.

Și avem multe semne de întrebare aici, pentru că nu au jucat strălucit până acum, pe când Columbia pare că și-a dat drumul la joc ca și copiii hiperentuziasmați pe toboganul cu apă la mare. Deși au 4 puncte din 2 meciuri, senegalezii au reușit să aibă posesie inferioară în fiecare meci. Au beneficiat de forma de invidiat a polonezilor, care parcă au venit să demonstreze lumii întregi că poți să fii vedetă și să dezamăgești mai tare ca opoziția din România și, cu ajutorul unui singur șut pe poartă, au câștigat cu 2-1. Au dominat fizic și au fost dominați psihic în meciul cu Japonia, când samuraii au luptat ca în bătăile între clanuri mafiote din Strehaia și au obținut un 2-2 intens. 4 puncte, cum spuneam, trase de coadă ca în „Ursul păcălit de pulpe”. Vulpe, scuze. Dar la cum arată tinereii senegalezi, par că mănâncă tot ce prind.

Și apropo de tot ce prind, columbienii au scos untul din polonezi etapa trecută și i-au mâncat pe pâine, sau, cum se mai spune despre noaptea nunții, i-au executat din toate pozițiile. Un joc foarte spectaculos și eficient, care ne-a adus aminte de mondialul din 2014, dar și de cât de prost joacă polonezii.

Calculele calificării sunt complicate tare. La egal, se califică Senegal clar și Columbia speră ca Japonia să piardă pentru că, surprinzător, meciul direct contează mai puțin decât golaverajul. Deci Columbia merge mai departe la egalitate de puncte cu Japonia pentru că are golaveraj mai bun și mai muilte goluri marcate. Dacă Senegal câștigă, se califică împreună cu Japonia indiferent de rezultatul celalalt. Dacă vor câștiga columbienii, aceștia se califică, iar Senegal trece mai departe doar dacă Japonia pierde.

Clar? Bineînțeles, pare la fel de clar ca parbrizul vara pe ploaie cu ștergătoarele stricate.

Ora 17.00 Japonia – Polonia, Samara

Și acum că am trecut deja prin toate calculele fără să crâcnim sau să înțelegem sincer mare lucru, trebuie să menționăm că la acest Campionat MondialPolonia este un fel de Internet Explorer între browsere. Lent, are părți bune, dar e surclasat de toate celelalte din grupă. De văzut cum se comportă acum, în ultima etapă, când nu mai luptă pentru nimic decât demnitate, după ce s-au adunat de pe jos greu ca bucățile de lego după copii, în urma meciului de pomină cu Columbia.

Fiind la un campionat mondial de fotbal și nu unul regional de table în parc, ai zice că își vor respecta blazonul și vor face tot posibilul să spargă poarta în casă pe care speculez că o vor plasa japonezii. Care, apropo de calculele alea mai încurcate ca și căile Domnului, sunt la un egal distanță de o calificare frumoasă ca o zi de post. Japonezii au determinarea aia în sânge și am putea să vedem îndârjirea necesară pentru a anula șansele polonezilor răniți în ego, dar posibil să nu aibă instrumente tehnice utile și să culeagă balonul din plasa porții apărate de o sumedenie de mai mulți jucători de-ai lor, dacă estimez corect.

Eu cred că Polonia va reuși să scoată măcar un egal. Columbia va câștiga cu Senegal și astfel vom avea Columbia și Japonia, în ordinea asta, adversari ai Belgiangliei.

Grupa G

Ora 21.00 Anglia – Belgia, Kaliningrad

Spunem de la început că singura miză a acestui meci e să aflăm care din echipe merge până în semifinale și care se pierde cu Brazilia sau Germania în sferturi. La victorie sau egal cu goluri, Anglia ar trage paiul scurt și s-ar califica prima din grupă, pentru o optime mai lejeră, dar un sfert de coșmar, iar Belgia ar merge în jumătarea de tablou mai lejeră, în care ar putea avea o semifinală cu Spania sau Croația. Ar fi un pas în plus față de englezi și cea mai mare performanță la un mondial. Dar să nu ne avântăm ca gărgărița la cucuruz și să vedem ce facem cu acest meci, al 3-lea cel mai tare din grupele acestui mondial.

Bate Belgia, cu un minim de șuturi spre poartă și un autogol. Știind pentru ce se zbat, toată lumea vrea să piardă acest meci și vor lupta strașnic pentru o înfrângere vitejească, cam ca Șumudică atunci când pune la pariuri împotriva echipelor pe care le antrenează. Nu spun neapărat că Șumudică joacă jocuri de noroc, dar unii oameni merg la el să cumpere cartofi.

Acum, vorbind puțin mai serios, dar nu neapărat, ambele echipe au jucători de milioane, chiar 2 dintre favoriții la Gheata de Aur, trofeu acordat celui mai bun marcator. Kane conduce cu 5 goluri, iar Lukaku e puțin în spate, cu Ronaldo, la 4 goluri. Aici ar putea decide lumea că merită să riște și să îi facă golgheteri, că ar fi cam singurul titlu la care ar putea aspira serios echipele. Deși eu tot zic că Belgia ar putea lua mondialul ăsta, la ce tineri joacă acolo și la ce surprize ne fac echipele „mari” (Germania).

Ora 21.00 Panama – Tunisia, Saransk

Când ai o știre super importantă de dat la TV îi pui un chenar mare roșu și scrii vizibil „BREAKING NEWS”. Ei bine, meciul acesta ilustrează fix opusul acelei situații. Penultima pagină a unui ziar de 48 de pagini, degetul mic de la picior, salvamarul la competiții de natație sau semnalizarea la BMW sunt doar câteva exemple de lucruri marginal mai importante în lumea asta decât meciul ăsta.

Dar pentru toți panamezii, care nu sunt mulți, meciul e ca și cum îți duci copilul de 14 ani, proaspăt crescut peste vară la 1,78 și slab schijă la 44 de kg, la un concurs de culturism și le arăți neamurilor cu mândrie că ce copil „invidia muierilor din sat” ai tu acasă, cum merge la competiții cu fruntea sus. Restul spectatorilor se uită cam cum se uită Adrian Copilu Minune la un coș de baschet.

Dar tu te distrezi. Că panamezii au făcut bairam după primul gol al lor la mondiale, chit că a venit la 0-6 în meciul cu Anglia.

Tunisia, pe de altă parte, pare că poate să se țină de previziunea pe care am făcut-o despre panamezi și să ia sub 10 la campionatul ăsta. Despre previziunea inițială pot să zic doar că dacă tunisienii dau gol, e la fel de goală ca și jumătatea din pungile de chipsuri.

Pe scurt, Panama speră să nu ia și al 10-lea gol la mondiale și să bage măcar unul, iar Tunisia speră să nu plouă, să ne putem uita la meci pe Terasa de Vară de la Casa EMA liniștiți, să bem un suc și să spargem semințe ca boierii.

Și ne reauzim cu optimile, doamnelor și domnilor maxim, semi sau deloc microbiști.