L-V : 730 - 2200

S-D : 800 - 2200




Ai n-ai mingea, câștigă Germania – avancronica zilei la mondiale

27.06.2018

Ce zi, ce meciuri! Argentina s-a salvat in-extremis, după un joc fantastic în care singurele chestii interesante au fost golul lui Messi și presiunea, în rest joc slab, conform așteptărilor, al tuturor. Croația nu s-a dat la o parte și au jucat impecabil, deși islandezii au arătat spirit de luptă, meciul fiind unul chiar frumos, cu ocazii multe peste tot, bare/bări, goluri, sânge și o echipă ce pleacă cu fruntea sus acasă. În cealaltă grupă, mult mai intensă, Peru a cotonogit fără drept de apel Australia iar Franța și Danemarca au fost ca doi prieteni care s-au dus împreună la licitație, să nu zică ăia că se anulează din lipsă de participanți. Primul 0-0 al campionatului, urât și huiduit de toată lumea.

Azi ne ducem din nou la joacă, să vedem ce se mai poate întâmpla. Brazilia și Germania sunt cap de afiș al acestei etape și probabil al următoarei, Mexic, Serbia, Elveția și Suedia trag tare să pară șmecheri iar Coreea de Sud și Costa Rica sunt aici pentru că cineva trebuie să ia goluri și să dea speranțe.

Grupa F

Ora 17.00 Mexic – Suedia, Ekaterinburg

În etapa trecută speculam că am putea ajunge ca această grupă să se joace între 3 echipe cu 6 puncte și am avut dreptate, lucru pe care îl aud foarte rar în general, și acasă și peste tot. Mexic a bătut Coreea iar Germania a reușit cumva nu știu cum să nu pice de fraieri.

Așa că astăzi avem încă 2 dueluri care trebuie să iasă bine, să se îndeplinească profeția și să ajungem la departajări mai anormale. În primul rând, Suedia trebuie să câștige cu Mexic și asta pare accesibil la prima vedere, pentru că echipa s-a prezentat relativ bine până acum și a pierdut cu nemții doar pentru că nu au avut noroc sau inspirație și a intrat în apărare ca găinile în coteț, înainte de apus. Pe de altă parte, cu posesie de 28%, probabilitatea să nu iei gol într-un final este mai mică decât o Nissan Micra, care este mai mică decât aia de furnică, după cum umblă vorba în sat. Un alt minus este că Zlatan tot nu joacă și încă nu am aflat fără tăgadă dacă a fost decizia lui sau a Federației Suedeze de Fotbal. Dacă este ultima variantă, atunci permiteți-mi să le transmit un sincer „lol, ce bombalăi!!!”

Mexicanii au practicat un joc plăcut ochiului, cu riscul de a repeta această expresie îndrăgită mai tare ca femeile, de comentatorii de fotbal din lumea-ntreagă. Cu 2 victorii până acum, una plină de morcovi cu Germania și alta relativ lejeră cu Coreea, Mexicanii se pot califica de pe primul loc cu o victorie și nimeni nu ar lătra în contră, pentru că merită cu prisosință. Eu aș vrea să piardă și să avem departajare din aia cum îmi place mie, dar cred că nu se va întâmpla și vor duce „El Tricolor în optimi, unde au pierdut cu fruntea sus la fiecare ediție a mondialelor din 1994 încoace. Acum ar avea o șansă mare să câștige grupa și să aibă un adversar decent, gen Elveția.

Ora 17.00 Coreea de Sud – Germania, Kazan

Dacă bate Mexicul în meciul celălalt, atunci Germania efectiv ar primi un șut unde doare mai tare, adică în șansele de a câștiga campionatul. Pentru că, dacă toate merg conform planului în grupa de mai jos, În optimi îi așteaptă Brazilia. Așa meci tare și strâns în runde eliminatorii de competiție nu am avut de cînd FCSB umilea Lazio în februarie și primea doar 5 goluri în retur. Lumea spunea atunci că jucătorii păstorului au făcut treaba mică pe Lazio dar au uitat să își desfacă șlițul.

Revenind la competiții mult mai puțin notorii decât cele românești, nemții nu prea văd cum ar putea pierde cu Coreea, o echipă ce a făcut totul să pară atât de ușor…chiar nu credeam că poți să pierzi cu așa puțin efort meciuri la Campionatul Mondial, pentru că ai zice că lumea vine să joace chestia aia străină de coreeni, „fotbal”.

Germania s-a strofocat puțin până acum dar simt că își intră ușor în mână, dovadă meciul cu Suedia, care nu e oricine, când au înregistrat în prima repriză cea mai mare posesie din istoria CM, 75%. Și au câștigat în prelungiri, ca să ne ofere nouă tuturor ocazia să ne aducem aminte de duma că nu e gata cu ei decât când sunt în autocar. Nu a fost cazul, deoarece ca pedeapsă pentru că l-au ținut în fibrilații pe Low, au mers pe jos până înapoi la hotel. În orice caz, câștigă și merg în optimi de pe locul 2, unde vom vedea cât au evoluat brazilienii de la acel minunat 1-7 din 2014 de care mai vorbeam noi.

Grupa E

Ora 21.00 Serbia – Brazilia , de la Moscova

Buun, iată că își joacă și sârbii calificarea cu un adversar foarte facil și accesibil, cum ar zice pariorii la care le place să pună motor la bani și să îi trimită în lumea largă. Cu o victorie, Serbia ar merge în optimi, dar să fim serioși, mai degrabă ajungi la ultimul nivel de Candy Crush decât să piardă Brazilia calificarea. Ce ar putea, totuși, să se întâmple, e să joace Brazilia la egal și să spere că Elveția câștigă, să nu joace cu Germania în optimi. Singura situație în care Brazilia nu se califică e dacă pierde, deci un egal muncit, făcut să pară greu că jucătorii par că dau totul pe teren, ar ajuta să se califice de pe locul 2, dar asta doar în condiția care Elveția câștigă cu Costa Rica.

Sunt foarte mulți de dacă, totuși, eu am pierdut șirul logic la ce am scris mai sus, poate pentru că nu e neapărat logic. Serbia ar putea să nimerească un gol, Elveția ar putea să vrea și ei locul 2 și să fie împăcați cu un egal sau ar putea să intre din greșeală și la Gabriel Jesus una fix pe spațiul porții când te aștepți mai puțin. Scuze, iar am ațipit și am pierdut linia melodică.

Bunul simț spune că fiecare tratează meciul cu seriozitatea viperelor din Ceahlău și Brazilia învinge Serbia, că doar nu se sperie ei de nemți, pe care i-au bătut oricum pe unde i-au prins. În afară de când nu i-au bătut, și au mâncat bătaie cum mănânc eu șnițelele lu’ mătușa preferată, adică pe toate.

Ora 21.00 Elveția – Costa Rica, Novgorod

Cel mai interesant meci din faza grupelor mai nou, pentru că toată lumea așteaptă să vadă ce giumbușlucuri politice mai fac prichindeii ăștia albanezo-elvețieni. Fix cea mai neutră țară a cauzat cele mai ne-neutre probleme diplomatice. Dar în fine, nouă ne place de Republica Moldova, nu intrăm în tacklinguri din astea de roșu.

Fotbalistic, după egalul muncit cu Brazilia și victoria spectaculoasă, până la urmă, cu Serbia, elvețienii sunt la un pas de calificare și vor să ne arate tuturor că știu să dea goluri mai multe decât rateuri stilistice.

Costa Rica a arătat o formă bună la acest Campionat Mondial și a marcat la foc automat, dacă vine vorba de gagici, probabil, că am auzit că ăștia sunt cu pasiuni de genul ăsta. Nu știm sigur. Cert e că nu au reușit să înscrie în primele 2 meciuri, chiar dacă au jucat decent. Bineînțeles, nu pot ei multe din punct de vedere tehnic, pentru că sunt a doua cea mai puțin valoroasă echipă de la Campionatul Mondial, după Panama, însă au venit să se distreze și să pună bețe în roată granzilor. Aproape au reușit cu Brazilia, de la care au încasat 2 goluri în prelungiri ca să nu zică lumea că nu sunt de treabă. Cu Serbia au pierdut la mustață și acum estimăm că vor pierde din nou cu Elveția, o Elveție care urmărește să se califice în optimi din nou după 2014, unde au pierdut după prelungiri cu Argentina.

Toate acestea se văd pe Terasa de Vară de la Casa EMA. Pe lângă toate dramele, poate punem și o telenovelă în pauză, pentru fanii costaricani. În rest dăm cu bere și cu alte nebunii, chiar pături dacă e frig. Între timp merge și promoția „Mondialul se vede la Casa EMA”, unde pregătim niște surprize mai mari ca Germania – Mexic.